
Payroll Based Journal: Legal Answers to PBJ Questions 
 
CMS recently updated their position about including all hours worked by exempt employees when the 
nursing center pays the employee a reasonable “bonus” and can verify that payment was made. Read 
what we learned when we checked with our consultants at Jackson Lewis P.C. to ensure this was 
appropriate and within the Fair Labor Standards Act (FLSA).   
 
Question: Is the following acceptable/legal from an FLSA perspective? 
 

CMS states:  Facilities must submit the number of hours each staff member (including agency 
and contract staff) is paid to deliver services for each day worked. Do not count hours paid for 
any type of leave or non-work related absence from the facility or for any unpaid time worked. 
For example, if a salaried employee works 10 hours but is only paid for 8 hours, only 8 hours 
should be reported.  If a facility is paying a salaried employee a bonus for additional hours 
worked, those hours may be reported under the following conditions: The payment must be 
directly correlated to the hours worked and must be distinguishable from other payments. (e.g., 
cannot be a performance-based or holiday bonus).  Additionally, the bonus payment just be 
reasonable for compensation for the services provided. (from Electronic Staffing Data Submission 
Payroll-Based Journal: Long-Term Care Facility Policy Manual) 

 
Answer from Jackson Lewis P.C.:  Yes, the italicized provision is consistent with the fair labor standards 
act. If an exempt employee is paid on a salary basis, in an amount over the required federal and state 
thresholds, then the employee can earn amounts over the salary basis, and not destroy the exempt 
status. This concept is discussed by the United States Department of Labor in its regulations at 29 CFR 
541.604(a).  The regulation states that an employer may provide an exempt employee with additional 
compensation without losing the exemption or violating the salary basis requirements, if the 
employment arrangement also includes a guarantee of at least the minimum weekly required amount 
paid on a salary basis. Thus, an exempt employee guaranteed at least $913 each week paid on a salary 
basis may also receive a bonus in addition to the salary, even if the bonus is hours-based. The receipt of 
this bonus will not, by itself, adversely impact the overtime exempt status of the individual. The 
provision [from CMS] requires employers paying bonuses to tie said bonuses to the amount of hours 
worked and to distinguish it from the receipt of other payments. They are also requiring the bonus to be 
in a reasonable amount, considering the services provided. These provisions should not adversely 
impact the exempt status of a salaried employee. 
 
Question: Since CMS is only interested in collected hours paid for salaried employees, is that all I have to 
track?  
 
Answer from Jackson Lewis P.C.:  One provision of PBJ states that in reporting hours to CMS, a salaried 
employee should report his/her hours paid, as opposed to actual hours worked. This is perfectly fine 
from a CMS administrative perspective. However, for FLSA purposes, all overtime eligible employees 
must record their actual hours worked, and be paid for hours worked as opposed to hours 
scheduled.  Although there is no requirement to record the hours worked for a salaried, exempt 
employee, should there be a classification issue at a later date, an employer should have an accurate 
record of all hours worked, and not just hours paid for. Further, an RN is exempt only if paid on a salary 
or fee basis. If an RN is paid on an hourly basis, then the RN will be overtime eligible.  (AHCA 
Note:  Accurately recording all hours worked would be considered a best practice.)  
 

https://www.cms.gov/Medicare/Quality-Initiatives-Patient-Assessment-Instruments/NursingHomeQualityInits/Downloads/PBJ-Policy-Manual-Final-V21.pdf

